fbpx

GMO virusresistent søt pepper

Genmodifisert søt pepper (Capsicum annuum) kan opprinnelig stamme fra kultivering i Mexico. Denne opprinnelige villpepperen kan være stamfar til dagens søte pepper og genmodifiserte søt pepper i Kina med innsatt gen for resistens mot Cucumber mosaic virus. Det ble utviklet genmodifisert GM søt pepper (PK-SP01) i 1998. Universitetet i Beijing ble gitt tillatelse til kommersielt utgivelse i 1999. GM søt pepper blir dyrket i Fujian og Yunnan provinser. Det kan være at det blir dyrket mest i Fuijan område pga. høy antall utbrudd med CMV på deres tomatavlingene.

Vill pepper (C. annuum var. Glabriusculum), forfaderen av hageplantene C. annuum, er en flerårig busk som produserer titalls av oppreiste, kuleformede, ertstørrelse frukter. Plantene finnes utspredt i Nord Mexico. Frø fra disse planter, som fremdeles vokser i naturen, kan transporteres og spres godt av fugler som spiser frukt. Kultiverte planter av søt pepper (Capsicum annuum) kan stamme fra både sentral-øst og nord-øst Mexico fra så langt tilbake som 6500 år siden. Hageplanter av spansk pepper ble seinere introdusert til Indonesia i 16 århundre, trolig av portugisisk og spansk sjømenn.

Det varme smaken av noe pepperfrukter er hovedsaklig styrt av konsentrasjoner med capsaicin. Capsaicin er et antibeitestoff i chilipepper. Hos pattedyr gir capsaicin i kontakt med slimhinnene en brennende følelse. Det reduserer også vekst av fungi, og holder frukten fersk lengre. Den milde søte smaken av søt pepper gjør det svært populært som stekt eller grillet grønnsak i mange asiatiske retter så vel som råkost i salater. Mer en to tredje del av verdens søt pepper blir produsert i Asia. Kina er den største produsent av søt pepper.

Søt pepper PK-SP 01 ble først utviklet av Beijing Universitet i Kina i 1998. Denne søt pepper er innsatt cmv-cp-genet (Cucumber mosaic virus coat protein gene) for å gi planten resistens mot en virus; augurkmosaikkvirus. Dette innsatt gen koder for ncRNA (non-coding RNA) som gjenskaper seg i plantecellene. Biosikkerhets-sertifikatene for søt pepper PK-SP 01 er utløpt. Imidlertid er omsetning av frø og andre formeringsmidler enn frø tillatt. Søt pepper hendelse PK-SP 01 kan fremdeles være i produksjon, men uten biosikkerhetssertifikat kan denne pepper ikke importeres.

Det finnes andre virus sykdommer mot pepper. Noe av de mest vanlige er Tobakk mosaikk virus (TMV), og Tomat mosaikk virus (ToMV) som kan smitte over 200 forskjellige plantarter. I tillegg er det Potyvirus gruppe med Tobacco etch virus (TEV), og Pepper mottle virus (PepMoV). Begge disse to typer potyvirus kan være svært skadelig mot pepper. Disse virusene kan transporteres og smitte gjennom bladlus. Plantevirus kan også overføres av Mellus (hvitfly) og Trips (frynsevinger).

Resistens i søt pepper mot CMV kan bli bedre oppnådd gjennom kryss mellom
forskjellige hybrider med CMV resistens og andre ønskede egenskaper av søt pepper. For hver generasjon kan det selekteres for CMV resistens. CMV resistente avlinger kan deretter krysses med andre hybrider med andre ønskede egenskaper som tidlighet, utbytte, skalltykkelse, og mer. Resistensen mot CMV er sammensatt av flere gener, utviklingen av nye resistente varianter er derfor mulig men ikke enkel.

 

Lenker:

THE SPLICE MUST GROW

GM Approval Database – Event Name: PK-SP01

Referanser:

Svoboda J., L. Svobodová-Leisová. 2012. Occurrence of viruses on pepper plantations in the Czech Republic – Short communication Hort. Sci. (Prague) Vol. 39, No. 3: 139-143

Mazourek, M,, G. Moriarty, M. Glos, M. Fink, and M. Kreitinger. 2009. ‘Peacework’: A Cucumber mosaic virus-resistant Early Red Bell Pepper for Organic Systems. HortScience 44(5):1464–1467.

Comments are closed.

EnglishNorwegian