GMO mot banan pest

Nåtids bananindustrien oppsto for hundre år siden med introduksjon av banan jordstengel (en underjordisk stilk) til Amerika fra den karibiske øya Martinique. Sorten hadde tykk hud motstandsdyktig mot blåmerker, bananene vokset tett sammen og kunne pakkes tettsammen, og modnings tiden var langt. Det egnet seg derfor godt til skipstransport og kunne gjøre en lang reise over tøffe hav.

Denne banansorten var Gros Michel også kalt Big Mike. Bananplanten ble forplantet ved å grave opp stilk fra jordstengel og planter det i jorden igjen. Denne type forplantning er uten meiose. Avlingene er derfor alle veldig identiske med den første bestanden. Dette betyr at hvis en sykdom kan infisere og ødelegge en av plantene, kan den sannsynligvis smitte og ødelegge alle de andre planter også.

På 50-tallet ble bananplantasjer med Gros Michel plaget av Karfusariose soppen (Fusarium oxysporum). Soppen kan leve lenge i jorden og kan bli fraktet og spredt med planter, jord og vann. Bananplanter vil suge til seg soppen gjennom røtter, og så sulter banan av næringsstoffer. Fusarium typen TR1 forårsaket sykdommen i banan kalt “Panama sykdommen”. Epidemien utslettet de store monokulturer med banan og på 60-tallet var denne banansorten kommersielt utdødd.

Men det var enn annen type banan, også med gode egenskaper for transport, og som var motstandsdyktig mot denne bananpesten. Den nye banan-typen, resistent mot Panama sykdommen av typen TR1, er sorten “Cavendish” og har blitt dyrket i Latin Amerika for eksport til Nord Amerika og Europa siden 60-tallet og inntil nå.

Nå har Fusarium sykdommen mot banan fra Latin Amerika vendt tilbake. Den nye typen Fusarium ble først oppdaget i 1989 i Taiwan og har spredt seg gjennom hele Sør og Sør-Øst Asia. Tretti år seinere i 2019 ble denne banansykdommen for første gangen observert i Colombia. Soppen er kalt Fusarium oxysporum TR4 og kan, slik som TR1 gjorde mot Gros Michel før, ødelegge alle Cavendish plantasjer i Latin Amerika, og derved utrydde Cavendish bananer der sånn som dyrkes og eksporteres idag.

Den nye typen Karfusariose sykdom er forårsaket av jordfungus Fusarium oxysporum cubense tropical race 4 (TR4). Ingen Cavendish vill trolig være resistent mot denne bananpesten. Men villbanan (Musa acuminate malaccensis) i Asia er mye mer mangfoldig enn Cavendish sorten og det er oppdaget resistens mot TR4 der. Nærmere bestemt det er oppdaget et gen i villbanana som kan gi motstand mot infeksjoner fra TR4.

Genet RGA2 fra villbanan, innsatt en Cavendish bananplante gjennom genteknologi, skaper Cavendish med høyere resistens mot Fusarium TR4. For å skape banan som er helt resistent mot den nye banan pesten, er det Ced9-genet fra en rundorm som er innsatt genmodifisert Cavendish. Ced9-gen er fra en rundorm som koder mot apoptose (en type celledød) som muligens vil forårsakes av Fusarium TR4. Dette fører til Cavendish banan, fri for T4 symptomer. Men, det innebærer også utilsiktede effekter.

 

Lenker:

Using CRISPR to save bananas

Alarm as devastating banana fungus reaches the Americas

Transgenic Cavendish bananas with resistance to Fusarium wilt tropical race 4

Relaterte artikler

nb_NONorwegian