Her er strømmåler motstanderne hos politiet: Anmelder Skagerak Nett for trusler

ANMELDER: Her er noen av dem som møtte opp på politihuset i Tønsberg for å anmelde Skagerak Nett for trusler. Foto: Henrik Ulrichsen

Det var en intens stemning og trangt om plassen i politiets venterom da en gruppe på rundt 20 personer møtte opp for å anmelde Skagerak Nett.

Av: Henrik Ulrichsen

I tur og orden kom de gående inn fra regnet og inn på venterommet på politihuset i Tønsberg. Til slutt var det i underkant av 20 personer som hadde møtt opp for å anmelde Skagerak Nett til politiet. Noen hadde med seg dokumenter og blader, andre utskrifter av lovtekster og rapporter, men de alle møtte opp med et glødende engasjement og et krav om at folk må selv få bestemme om man vil ha ny strømmåler inn i huset eller ikke.

– Skagerak Nett tvinger oss til å installere smartmåler. Sier vi nei, truer de med å kutte strømmen. Det er derfor vi vil anmelde dem for trusler, sier talsperson Odd-Erik Helgesen.

BEKYMRET: Christina Nesjenger med sønnen sin på armen. – Myndighetene viser til at strålingen er under grenseverdiene, men de grensene er satt så ikke vi begynner å koke på kort tid. Alle monner drar og totaliteten blir for stor og myndighetene ser ikke på langtidsvirkningene, sier hun.

De fremmøtte forteller at de alle blir syke av å ha en strømmåler som sender signaler hele døgnet for å registrere strømforbruket.

Mens de ventet på at politiet ble klare til å ta imot anmeldelsen, forklarte noen av de fremmøtte om hvorfor dette er så viktig for dem.

– Vi får helseplager av dette, vi blir syke, fortalte de og ramset opp ulike plager som migrene, det «skriker» i ørene, hjertebank, utslett, utmattelse og at man ikke får sove.

Hanne (62) har levd uten strøm i fire måneder

MISTER STRØM: Ole Holm har fått melding om at han mister strømmen fra 5. desember dersom han ikke sier ja til ny strømmåler i huset sitt. Nå er han en av dem som anmelder nettselskapet for trusler. Foto: Henrik Ulrichsen

Kutter strømmen 5. desember

Nå har flere av de fremmøtte fått varsel fra Skagerak Nett om at de kan risikere å miste strømmen dersom de ikke aksepterer ny måler.

– Jeg har fått brev i posten med fire ukers varsel om at de tar strømmen hos meg 5. desember. Det er forferdelig at de gjør sånn i et fritt land. Jeg har en sønn som bor i Skåne i Sverige og der bytter de ut disse målerne som ble satt inn der i 2015 med nye på grunn av for mye stråling. Nå håper jeg at anmeldelsen fører fram, sier Ove Holm, bosatt i Kvelde.

Talsperson for dem som har møtt opp på politistasjonen, Odd-Erik Helgesen, forteller at han får telefon daglig fra mennesker som har fått problemer etter at ny smartmåler er installert.

– Noen av dem som ringer forteller at de har blitt bedre av å fjerne senderdelen i smartmåleren. Stråling akkumuleres i kroppen og med strålingen av smartmålerne kan alt dette utløses. Noen blir aldri friske igjen sier han.

LES OGSÅ:  Stopp smartmålerne blir del av Miljøvernforbundet

TALSPERSON: Odd-Erik Helgesen holder her frem politianmeldelsen som ble levert inn torsdag. Foto: Henrik Ulrichsen

– Voldtekt

Etter at Helgesen og to andre fra gruppa hadde vært inne hos Krimvakta, kom de ut igjen. Uten at politiet hadde tatt imot anmeldelsen. Det fikk Helgesen til å reagere.

– Sånn skal det ikke være. Jeg anser det som skjer med oss nå som en voldtekt av det norske folk. Det blir syke folk over alt. Jeg hjelper så mange folk og jeg har selv blitt syk tidligere. Sånn som dette her finner vi oss ikke i, sa han til forsamlingen.

Anmelde hver uke

– Skagerak Nett kommer med trusler om å gjøre noe ulovlig ved å ta strømmen vår, strøm som vi alle trenger, da må politiet ta den anmeldelsen. Tar de ikke den kommer vi til å komme hit hver eneste torsdag i tiden fremover klokka 13. Vi kommer til å bli 200, 300, 400 som møter opp. Denne saken her er så viktig og det er helt klart dette er ulovligheter. Nå skal vi få snakke med sjefen her, sa han til forsamlingen.

I en tekstmelding til avisen litt senere på dagen forteller han at de fikk levert anmeldelsen.

– Vi fikk levert den. Alle står som enkeltpersoner i anmeldelsen. Alle er ansvarlige hver for seg. Politiet tok imot anmeldelsen. Dette er begynnelsen på rettferdigheten, håper jeg. Vi må kunne gå til politiet når vi blir utsatt for overgrep. Dette er helt klart en politisak, skriver han.

ANMELDER: Her snakker noen av dem som møtte opp hos politiet med vakten for å få levert inn anmeldelse. Foto: Henrik Ulrichsen

– Ikke sett anmeldelsen

Skagerak Energi opplyser at de så langt ikke har mottatt en anmeldelse.

– Jeg kan ikke kommentere denne anmeldelsen før jeg har fått sett den. Det sier kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes i Skagerak Energi.

Han bekrefter at strømmen kan bli kuttet for dem som nekter å få installert ny måler.

– I ytterste konsekvens kan den bli det. Vi anser det som brudd på gjeldende avtale der det står at vi skal ha tilgang til strømmåleren og at vi bestemmer hva slags utstyr som monteres. Vi er pålagt å sette inn smartmålere, AMS, sier han og illustrerer situasjonen slik:

– Å ikke ville ha strømmåleren vår er litt som om du skulle fylle bensin på en bensinstasjon, men nekter å bruke måleutstyret der, sier han.

Kan kutte strømmen

Han forteller at Skagerak Nett er trygge på at de har lov til å kutte strømmen, om det skulle bli situasjonen.

– Dette er ikke en problemstilling vi som nettselskap er alene om i Norge. Etter å ha forsøkt andre varianter, sier vår jurist, som har sett på dette, at vi har anledning til å kutte strømmen. For å sette det litt på spissen: – Hvis man ikke vil være kunde hos oss, må man få slippe, sier han.

FØLGER RUTINER: Thor Bjørn Omnes er kommunikasjonssjef i Skagerak Energi. Han forteller at nettselskapet følger faste rutiner før strømmen eventuelt blir kuttet. Foto: Henrik Ulrichsen

Kuldegrader

– Nå går vi inn i vinteren med kuldegrader. Er det forsvarlig å ta strømmen da?

– Det er rutiner for varsling. Etter et varsel må det gå minst fire uker før vi stenger. Er det kuldegrader, tar vi ikke strømmen. I dag er det mildvær, da hadde vi kunne gjøre det, men dersom det etter en stengning kommer kuldegrader, setter vi ikke strømmen på igjen. Er det kuldegrader, venter vi til det på nytt er mildvær, sier Omnes.

Legeattest

Dersom en person har erklæring fra sin lege, kan man slippe å få måler med sender inn i huset.

– Vi setter aldri spørsmålstegn til en legeattest. Har en person erklæring fra lege, setter vi inn ny måler uten kommunikasjonsenhet, altså sender

Comments are closed.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com